В нощта срещу Богоявление небето се отваря – сбъдват се желания

На 5-ти  януари честваме първия голям празник за тази година –  празнуваме Попова Коледа

Тази нощ се сбъдват всичките ни искрени желания

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне.

Вижте програмите на Бургас и Варна за Богоявление

На 6 януари Бургас ще спази традицията, отбелязвайки с поредица от събития Йордановден (Богоявление) и 172 години от рождението на Христо Ботев. Денят се пада понеделник.

Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път ще бъде извършен и на новата лодкостоянка в квартал „Крайморие“. Той е предвиден за 13.30 часа. В квартал „Крайморие“ кръста ще хвърли отец Стелиян Кунев, а от Моста – Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Програмата в центъра на града започва от 08.30 часа с празнична литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. От 11.15 часа на площада пред църквата ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет.

В 11.30 часа от същото място към ул. „Александровска“, ул. „Ал. Богориди“ и Моста ще потегли литийно шествие за спасяване на Светия кръст. Самият ритуал с хвърлянето му в морските води е насрочен за 12.00 часа

Тридесет минути по-късно при паметника на Христо Ботев в Приморски парк започва тържествен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 172 години от рождението му.

Обичайно бургаският Йордановден завършва в 13.00 часа, когато тримата именици – художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов – откриват общата си изложба „Богоявление“ в Галерия „Богориди“.

Община Варна:

Програма за Богоявление и 172 години от рождението на Христо Ботев

08:30 ч. Тържествена Богоявленска литургия;
Катедрален храм „Успение Богородично“

10:00 ч. Благославяне на военни части и техните бойни знамена;
площад „Св. Св. Кирил и Методий“;

10:30 ч. Празнично шествие
Катедрален храм „Успение Богородично“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“ до Алеята на възрожденците в Морската градина

10:50 ч. Полагане на венци и цветя с военен ритуал пред паметник на Христо Ботев,
Морска градина

11:30 ч. Велик Богоявленски Водосвет
Буна 1

Организатори – Община Варна
Варненска и Великопреславска митрополия
Военноморски сили

снимка: Община Бургас

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.