Честваме Деня на народните будители

1-ви  ноември е Ден на народните будители.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

По традиция пред президентството ще бъде издигнато националното знаме. Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След церемонията президентът ще се срещне с ръководители на културни институции, общественици и дейци от областта на науката, образованието, културата и изкуството.

В 10 часа и 30 минути институцията отваря врати за граждани. Президентът и вицепрезидентът ще приемат лично първите гости на „Дондуков“ 2. Посетителите ще могат да разгледат Гербовата зала, кабинетите на Румен Радев и на Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посетителите ще могат да видят първия препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански през 1765 година – три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски.

Тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов на едноименната улица в Плевен

ще се проведе в Деня на народните будители – 1 ноември, от 11.00 часа. Честването ще започне с молебен, със свои изпълнения ще участват Общинският духов оркестър, Ученическият духов оркестър и мажоретки при СУ „Иван Вазов”, децата от хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Слова ще произнесат изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен Милен Яков и заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Вазов.

Община Бургас

благодари на всички училища, детски градини и читалища, които за поредна година ще почетат със свои инициативи Деня на народните будители. Нека заедно продължим да засаждаме в децата знание, добродетели, да развиваме волята и характера им, за да подготвим едни бъдещи добри граждани!

Варна ще отбележи 1-ви ноември – Деня на народните будители.

От 10 ч. на паметника на отец Паисий в Морската градина ще се проведе общоградско поклонение пред живота и делото на народните будители, благодарствен молебен и полагане на венци и цветя с военен ритуал. От 11,30 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, започва беседа „На този ден, роден във Варна. Борис Георгиев от Варна и Индия – мост между две цивилизации на духа“, по повод 20-годишнината от именуването на Градската галерия с името на известния български художник.

От 19 ч. в зала „Конгресна” в Двореца на културата и спорта започва празничен фолклорен концерт „Будителите”, с участието на над 1000 души. Във фолклорен спектакъл участват фолклорните ансамбли „Варна” при НЧ „Христо Ботев 1928”, „Гергана”, „Одесос” при ОД на МВР-Варна, „Българче” при ОДК-Варна, ансамбъла към ВСУ „Черноризец Храбър”, детски танцов ансамбъл при ОУ,,Патриарх Евтимий“, при СУ „Елин Пелин”, при СУ за ХНИ „Константин Преславски”, фолклорен блок при Народно читалище ,,Просвета 1927”, гайдарски оркестър ,,Диньо Маринов“ при читалище ,,Васил Левски 1945”, гайдарски оркестър при НУИ ,,Добри Христов”, танцов състав ,,Шарена гайда”, женски народен хор ,,Цветница‘‘ при читалище ,,Асен Златаров 1946”, народната певица Кичка Христова и със специалното участие на Славка Калчева.
Вход свободен.

По повод Деня на народните будители 1 ноември НБ „Иван Вазов“ – Пловдив

ще издава безплатни читателски карти.

Това ще важи за новите желаещи да се запишат като потребители на библиотеката, а също на читатели, чиито карти са с изтекъл срок или изтичащ през месец ноември.

Новите читателски карти са само годишни, уточняват от пловдивската народна библиотека.

изображение: Община Бургас, повече за програмата в града: https://www.burgas.bg/

 

 

 

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.