134 години от Съединението, Пловдив е център на честванията

С тържествен молебен в църквата „Света Богородица“ започнаха официалните тържества по случай Съединението на България и празника на Пловдив. Много граждани, официални лица, сред които кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общински съвет Савина Петкова, народни представители, общински съветници, заместник-кметове, районни кметове присъстваха на молебена, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай.

В чест на празника бяха поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Райчо Николов.
Стотици пловдивчани изпълниха Главната улица, отбелязвайки днешния ден, където преди 134г. Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.
До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско.
Програмата до края на деня продължава с Празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев в 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“. От 18.30 часа на Римския стадион може да се види концерт на групата „Ла Туна“ от Университета Алкала де Енарес в Мадрид, Испания. Отново от 18.30 часа на площад „Централен“, пред Военния клуб ще може да се наблюдава възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“. От 19.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ – „Фолклор…или просто музика!“-Празничен концерт “Богдан Трио Плюс“, с ръководител Димитър Богданов, продуцент „KK company”.
Тържествената заря-проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив ще започне от 20.30 часа на площад „Съединение“.

Честванията започнаха и във Варна  пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на старата поща, където бяха поднесени венци и цветя. Последва шествие по бул. „Мария Луиза“, в което участваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на държавни и общински ведомства, парламентарно представени политически партии, граждански сдружения и организации. На паметника на загиналите в Сръбско-българската война бе отслужена заупокойна молитва, след което бяха положени венци с военен ритуал.

снимки и източник: Община Пловдив, Община Варна

 

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.