Посрещат чудотворната икона в Етрополе, Пирдоп, Тетевен и Троян

Жители на Ловеч  се помолиха  пред гостуващата Боянска чудотворна икона на Пресвета Богородица, донесена от Украйна. Това стана рано сутринта на 26 май. Иконата бе поставена в новия катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в центъра на града.

„Пред чудотворната икона се помолих за благоденствие над града ни, да ни спохождат само добри новини и да сме живи и здрави“, каза кметът на общината Корнелия Маринова.

Иконата гостува в Ловчанска епархия по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин. Двама владици отслужиха неделната служба в Ловеч, на която дойдоха и много миряни от града.

Късно следобед в неделя иконата беше в  Ботевград. По график там тя  бе до 28 май, в Етрополе е на 29-ти май, Пирдоп на 30-ти май, Тетевен на 31-ви май и Троян на 1-ви юни.

На 2-ри юни миряните в Ловеч ще могат отново да се помолят пред иконата в катедрален храм „Света Троица“. Във всички посочени градове Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Света литургия. Справката показва, че иконата е нарисувана 1991 г. , а след две години започнали да стават големи чудеса с хората, които й се молят. Украинската икона е гостувала в Ловеч и през 2008 г., когато две жени от Троян получили чудотворна помощ от Божията майка, съобщи митрополит Гавриил.

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.