Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в България. Церемонията по официалното му посрещане е пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Тя започна със звуците на гвардейския духов оркестър.

Сътрудничеството между България и Русия в енергетиката ще бъде една от основните теми на започващото следобед двудневно официално посещение на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Той пристига по покана на българския си колега Бойко Борисов.По-късно Медведев ще се срещне и с президента Румен Радев.

В дневния ред на предстоящите преговори са актуалните въпроси на двустранното търговско-икономическо, инвестиционно, научно-техническо и културно-хуманитарно сътрудничество, гласи пък официалното съобщение на сайта на руското правителство. Очаква се да бъдат обсъдени и съвместните проекти в енергетиката.

Руският премиер Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният път беше в началото на 2008 година.

„България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага“, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на четири очи с руския му колега Дмитрий Медведев в Министерски съвет. С тази среща започна официалното посещение на премиерът на Руската федерация у нас, цитиран от БНР.
„Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2″ се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство“, заяви премиерът Борисов и добави: „Южен поток“, от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра“.

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.