Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“

За пети път по инициатива на кмета Живко Тодоров на 3 март, Националния празник на Република България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме – символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война.

С празничен камбанен звън и Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай“ започнаха  тържествата, посветени на 141 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места от Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

Хиляди се присъединиха към паметното шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“, което премина по бул. „М.М.Кусев“, ул. „Ген. Гурко“, бул. „П. Евтимий“, а след това по бул. Цар Симеон Велики“ и обичайния маршрут достигна до монумента „Бранителите на Стара Загора. В патриотично настроение то беше съпроводено от старозагорци и специално пристигнали по този повод гости на града, десетки се хванаха до военнослужещите от Втора механизирана бригада, понесли знамето по пътя му.

На големи видео стени, разположени под хълма „Бранителите на Стара Загора”, множеството можеше да проследи пътя на националния флаг през града. Пристигането на знамето беше съпроводено с камбанен звън и топовни салюти. Под звуците на химна на Република България, националният флаг беше издигнат на мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

снимки Община Стара Загора

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.