Кукери, мечкари и джамали събуждат плодородието в Ямбол

Юбилейното 20-то издание на Международния маскараден фестивал се провежда в Ямбол.

На 2 и 3 март въздухът над Ямбол  кънти от звука на над 30 000 звънци, хлопки и чанове. Двадесетото юбилейно издание на фестивала „Кукерландия“ събира близо 90 групи от страната и гости от чужбина. Парадът на маскираните е в двата почивни дни, като дефилетата стартират от 10.00 часа и продължават  до късните следобедни часове.

За поредна година Ямбол приковава интерес със зрелищно кукерско сборище. Хиляди и хиляди страшилища прииждат в Градския парк, превърнат в „Кукерград“, като богатството на маскарадните традиции представят групи от цели 17 области в страната. Картата на България очертават участниците от гр. Кула, Видинско до Малко Търново, Бургаско; от с. Ключ, Петричко на югозападната ни граница до с. Кайнарджа, Силистренско. Както всяка година, има и нови участници – цели 22 групи от общо 87 записали се. Сред тях са: сурвакарите от пернишките села Садовик и Ярджиловци, „къпачите“ от Северозапада (гр. Кула), кукерите от Войнягово (Карловско), от Горна Василица (община Костенец), от Пъдарево (община Котел) и с. Кайнарджа (Силистренско), джамалите от Тулово (община Мъглиж), мечкарите от с. Пиперков чифлик (Кюстендилско) и мн. други.

Земята на кукерите, Ямболско, е представена от най-много групи – общо 23, от общините Ямбол, „Тунджа“, Стралджа и Елхово.

Освен пред авторитетното 7-членно жури от фолклористи и етнографи, групите се представят и на Втора сцена, където основен мерител за атрактивността им са аплодисментите на публиката. Наречена „Шоу в Кукерово“, втората гореща точка на фестивала провокира изяви в по-освободени форми и неочаквани импровизации.

снимки: Община Ямбол, пресцентър

Остави Коментар

Вашият имейл няма да се показва.